| 2n − √n | ||
jeśli mam zbadać monotoniczność ciągu an= | to mam to mnożyć przez | |
| 5n |
| 2n + √n | |
![]() | |
| 2n + √n |
| 2n + √n | ||
mnożenia przez | ||
| 2n + √n |
| 2n | √n | |||
an = | − | |||
| 5n | 5n |
| 2 | 1 | |||
an = | − | . | ||
| 5 | 5√n |
| 2 | 1 | 2 | 1 | |||||
ak+1 − ak = ( | − | ) − ( | − | ) = | ||||
| 5 | 5√k+1 | 5 | 5√k |
| 1 | 1 | √k+1 − √k | ||||
= | − | = | > 0. | |||
| 5√k | 5√k+1 | 5√k+1√k |
| 2 | 1 | |||
an = | − | , | ||
| 5 | 5√n |
| 1 | ||
| 5√n |
| 2 | ||
im większe n, tym mniej odejmujemy od | , czyli an jest coraz większe. | |
| 5 |
| 2 | 1 | |||
− Różnica ciągu stałego | i malejącego | jest ciągiem rosnącym. | ||
| 5 | 5√n |