pochodne
Ola: Oblicz pochodne cząstkowe poniżych funkcji
| | sinx | | x | |
f(x,y) = |
| − tg3 |
| |
| | 2y | | 2y | |
16 lis 23:07
Janek191:
| | 1 | | x | | 1 | |
fx( x, y) = |
| *cos x − (3 tg2 |
| )* |
| = ... |
| | 2y | | 2y | | 2y | |
16 lis 23:21
Janek191:
| | sin x | | − 1 | | x | | −x | |
fy(x, y) = |
| *( |
| ) − ( 3 tg2 |
| )*( |
| ) = ... |
| | 2 | | y2 | | 2y | | 2 y2 | |
16 lis 23:25
Janek191:
Zgubiłem "prim" po lewej stronie

Powinno być :
f '
x(x , y) = ...
f '
y(x , y) = ...
16 lis 23:26
Ola: na pewno? bo mam odpowiedzi do tego i są nieco inne, bardziej skomplikowane
| | cosx | | x | | 1 | | 1 | |
f'x(x,y) = |
| − 3tg2 |
| * |
| * |
| |
| | 2y | | 2y | | | | 2y | |
16 lis 23:44
Janek191:
Faktycznie − pomyliłem się − zgubiłem pochodną tangensa.
I w drugim też.
16 lis 23:52
Ola: Mógłbyś to jakoś ładnie rozpisać? Zaznaczyć 'prim' w odpowiednich miejscach?
16 lis 23:56
Janek191:
| | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
f 'x(x, y) = |
| *cos x − (3 tg2 |
| )*( |
| )* |
| = |
| | 2y | | 2y | | | | 2 y | |
| | 1 | | x | | 1 | |
= |
| *( cos x − 3 tg2 |
| * |
| ) |
| | 2y | | 2y | | | |
17 lis 00:04
Janek191:
[ f( g( h(x)))] ' = f ' ( g(h(x))*g'( h(x)) * h '(x)
17 lis 00:05