Symbol Newtona
Patryk: Rozwiąż równanie z niewiadomą n: n nad 2= n nad 3. Chodzi o symbol Newtona
16 lis 22:23
zombi: Rozpisz z definicji symbolu Newtona
16 lis 22:25
Eta:
n=5
16 lis 22:29
Patryk: n!2!(n−2)!=n!3!(n−3)! i nie wiem co dalej, jakaś wskazówka mile widziana
16 lis 22:30
Patryk: A jak doszłaś do tego, że n=5
16 lis 22:33
Eta:
| | n*(n−1) | | | | n*(n−1)(n−2) | |
= |
| , | = |
| |
| | 1*2 | | | 1*2*3 | |
to 3n(n−1)=n(n−1)(n−2) ⇒ n−2=3 ⇒ n=5
16 lis 22:36
Eta:
Sprawdzamy :
| | | | 5*4 | | | | 5*4*3 | |
| = |
| =10 i | = |
| =10 |
| | | 1*2 | | | 1*2*3 | |
16 lis 22:38
Patryk: Dzięki
16 lis 22:39
Eta:
Na zdrowie ....
16 lis 22:40