cosinus praca kontrolna
nexus: Mma zadanie takie
Przekatce rombu maja dlugosc 12cm i 12√3. katy tego rombu maja miary
a. 30o i 150o b. 45o i 135o c. 60o i 120o d. 70o i 110o
niewiem czy dobrze mysle ale 12√3 to chyba 6 wiec 12 i 6 to sa prekatne i co dalej ? wzorki
jakies?
12 gru 18:41
Bogdan:

Wskazówki:
| | 1 | |
Zauważamy, że 6√3 = |
| *12√3 oraz przypominamy sobie, że zależność między |
| | 2 | |
| | 1 | |
wysokością h i długością boku a trójkąta równobocznego jest: h = |
| a√3. |
| | 2 | |
Trójkąty ABC i BCD są równoboczne o boku a = 12.
albo
12 gru 19:09
nexus: czyli jakie to beda kąty ?
12 gru 19:26
Bogdan:

Nie przesadzasz? Sam to na podstawie podanych informacji ustal.
12 gru 19:28
nexus: Jestem slaby z matematyki i slabo mysle.
12 gru 19:31
Bogdan:
Jeśli sam sobie nie zaczniesz radzić, to słabe myślenie będzie się pogłębiało, a ja nie chcę
przez udzielanie Ci gotowej odpowiedzi przyczyniać się do tego. Do roboty, nie ma zmiłuj.
12 gru 19:36
nexus: czyli teraz te ctg sin itp... ? tak ucza w cosinusie ze nic niewiem co ja poradze? nie bylo
nawet tej lekcji a zadal zadania z tego smieszna jest ta szkola... i potem nocami musze
kombinowac. jak zrobic zaadanie.
12 gru 19:36
nexus: masz gdzies poprawnie napsiane definicje sinusa cosinusa tg i ctg bo ja mam cos porabane w tym
zeszycie cos mi niepasuje.
12 gru 19:42
Mateusz: o funkcjach trygonometrycznych w trojkącie prostokątnym mozesz poczyac tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html i masz tesz
wartosci najwazniejszych funkcji(tabelka ponizej) ktore musisz umiec a przynajmniej wypada
znac moze ci sie to przydac do pozniejszej nauki geometrii
12 gru 19:44
Mateusz: ma byc tez mała poprawka ortograficzna
12 gru 19:46
nexus: | | 6√3 | |
czyli tg z |
| i co dalej ? |
| | 6 | |
12 gru 19:57
nexus: niewiem czy dobrze licze ale 6% peirwiastek z 3 to pierwiastek z 18 podzielic na 6 to 3
wynik to pierwiastek z 3 czyli to 30 stopni tak ?
12 gru 20:00
Mateusz: | | 6√3 | |
ctg zauwaz co mozna zrobic z tym ułamkiem |
| |
| | 6 | |
12 gru 20:01
nexus: no wlasnie niewiem
12 gru 20:03
nexus: czyli wynik jest 30 stopni tak ? powiedzcie czy dobrze? czyli wychodzi ze 2x 30 stopni i 2x 60
to 60 i120 stopni wynik
12 gru 20:17
nexus: ten ułamek skrocilem przez 6 wiec zostal sam peirwiastek z 3 tak ?
12 gru 20:29