Wyrażenia algebraiczne
Sławomir: Witam, mam jedno zadanko na jutro, strasznie go potrzebuje a nie mam pojęcia jak go zacząć a co
dopiero skończyć więc za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny

Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n>0:
a) liczba 3
n+1 + 3
n +3
n−1 jest podzielna przez 13,
b) liczba 8
2n−1 + 4
3n−1 jest podzielna przez 24.
16 lis 22:19
zombi: a) wyciągnij 3n−1 przed nawias
b) zamień na potęgi dwójek, będzie łatwiej
16 lis 22:22
Sławomir: a) 3n−1(32n+1) = n−1(2n+1)=3n−2n+n−1=2n−1 = 32n−1?
16 lis 22:40
Eta:
L=3n−1(32+3+1)= 13*3n−1 −−− podzielna przez 13
16 lis 22:44
Sławomir: Skąd się wzieło 32 w nawiasie?
16 lis 22:48
Janek191:
3n−1*32 = 3n −1 +2 = 3n +1
16 lis 22:53
Eta:
3n+1= 3(n−1)+2= 3n−1*32
16 lis 22:54
Eta:
J191....... gary umyte ?
16 lis 22:55
Janek191:
A co ?
16 lis 22:56
Sławomir: b)22(2n−1) +22(3n−1)= 24n−2 + 26n−2 = 24n−2−6n−2=2−2n−4?
16 lis 23:09
Janek191:
b) 82 n − 1 + 43 n −1 = 23*(2n −1) + 22*(3n −1) =
= 26 n − 3 + 26 n − 2
16 lis 23:19
Sławomir: dzięki wszystkim za pomoc
16 lis 23:36
Janek191:
... = 26 + 6n − 9 + 27 + 6n − 9 = 26*26n −9 + 27*2 6 n − 9 =
= 26 n − 9*( 26 + 27} = ( 64 + 128)*26 n − 9 = 24*8*2 6 n − 9
16 lis 23:38
Sławomir: aa bo ja myślałem że na tym koniec, dzięki za dopisanie Janek191
16 lis 23:55