całka
aaa: | | 5sinx | |
całeczka jak ją rozwiązać: ∫ |
| dx |
| | e2x | |
16 lis 22:11
zombi: Przez części.
16 lis 22:20
aaa: coś średnio mi to idzie, kręce się w kółko przez te części. Cały czas powtarza mi sie 2e2x
16 lis 22:30
zombi: | | 5sinx | | sinx | |
∫ |
| dx = 5∫ |
| dx. |
| | e2x | | e2x | |
| | sinx | |
Oznaczam sobie ∫ |
| dx = I |
| | e2x | |
I lecimy
| | sinx | |
I = |
| dx = ∫sinx*e−2xdx = −cosx*e−2x − ∫(−cosx)*(−2)e−2xdx = |
| | e2x | |
−cosx*e
−2x − 2∫cosx*e
−2xdx = −cosx*e
−2x − 2[sinx*e
−2x − ∫sinx*(−2)e
−2xdx]
−cosx*e
−2x − 2sinxe
−2x −4∫sinx*e
−2xdx = −cosx*e
−2x − 2sinxe
−2x − 4I, czyli
I = −cosx*e
−2x − 2sinxe
−2x − 4I, więc
5I = −cosx*e
−2x − 2sinxe
−2x + c
16 lis 22:38