Podzielność
gssadw: Wykaż, że liczba 9n − 1 (n ∊ N ) jest podzielna przez 8
16 lis 22:01
zombi: an−bn = (a−b)(an−1+an−2b + ... + abn−2 + bn−1)
16 lis 22:03
zombi: Albo indukcja
16 lis 22:04
Benny: Indukcyjnie:
dla n0=1
9−1=8 8|8
zakładam, że dla k≥n0 równość zachodzi
9k−1=8l, l∊C
Teza: 9k+1 −1 =8k, k∊C
9*9k−1=9(9k−1)+8=9*8l+8=8(9l+1)=8k
16 lis 22:04
Mila:
Podpowiedź.
32n−1=(3n)2−12=(3n−1)*(3n+1)
16 lis 22:06
PW: Można też po prostu zastosować twierdzenie znane z "teorii wielomianów":
xk+1 − 1 = (x − 1)(xk + xk−1 + ... + x + 1).
16 lis 22:07
gssadw: dziękuje
16 lis 22:46
Przemysław: 9≡1 (mod 8)
9n≡1 (mod 8)
1≡1 (mod 8)
9n−1≡0 (mod 8)
16 lis 22:59