Wykres Jakie tu są potrzebne kroki?
Tahoe: Jak mam takie zadanie wykonać?
| | 9−x2 | |
Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x) = |
| i naszkicuj jej wykres. |
| | x2−4 | |
1) Ja umiem wyznaczyć tylko dziedzinę
D=R \ {−2,2}
2) Szukam punkty przecięcia wykresu
3) Wyznaczam granice i asymptoty
4) Wyznaczam pochodną i jej dziedzinę
5) Podaje przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
6) Tworzę wykres.
Problem w tym, że nie umiem się za to zabrać. Wyznaczę jeszcze pochodną i ekstrema. Ale nie mam
pojęcia jak zabrać się za punk 2, 5 i 6.
PROSZĘ O POMOC
16 lis 21:45
PW: A na czym ma polegać pomoc?
Kompletne rozwiązanie to co najmniej pół godziny pisania (piórem, a w tym edytorze ...).
Receptę na badanie funkcji masz − tylko wypełnić starannie wszystkie zalecenia.
Punktu 2. nie przepisałeś dokładnie, to i nie wiesz o jakie "punkty przecięcia" idzie.
16 lis 21:55
Qulka:
2)jak umiesz pochodną to aby policzyć punkt przegięcia liczysz z tej pochodnej jeszcze raz
pochodną

jak ta druga pochodna =0 to będzie punkt przegięcia
5) monotoniczność to rosnąca gdy f'>0 i malejąca czyli gdy f'<0
6) zbierasz wszystko razem i malujesz
16 lis 21:56
PW: Myślę (z powodu umiejscowienia w kolejności), że jednak idzie o punkty przecięcia wykresu
(z osiami układu).
16 lis 22:02
Qulka: jak zabrakło osi to przeczytałam przegięcia

ale też myślę że przecięcia
16 lis 22:03