matematykaszkolna.pl
Wykres Jakie tu są potrzebne kroki? Tahoe: Jak mam takie zadanie wykonać?
 9−x2 
Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x) =

i naszkicuj jej wykres.
 x2−4 
1) Ja umiem wyznaczyć tylko dziedzinę D=R \ {−2,2} 2) Szukam punkty przecięcia wykresu 3) Wyznaczam granice i asymptoty 4) Wyznaczam pochodną i jej dziedzinę 5) Podaje przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji 6) Tworzę wykres. Problem w tym, że nie umiem się za to zabrać. Wyznaczę jeszcze pochodną i ekstrema. Ale nie mam pojęcia jak zabrać się za punk 2, 5 i 6. PROSZĘ O POMOC
16 lis 21:45
PW: A na czym ma polegać pomoc? Kompletne rozwiązanie to co najmniej pół godziny pisania (piórem, a w tym edytorze ...). Receptę na badanie funkcji masz − tylko wypełnić starannie wszystkie zalecenia. Punktu 2. nie przepisałeś dokładnie, to i nie wiesz o jakie "punkty przecięcia" idzie.
16 lis 21:55
Qulka: 2)jak umiesz pochodną to aby policzyć punkt przegięcia liczysz z tej pochodnej jeszcze raz pochodną emotka jak ta druga pochodna =0 to będzie punkt przegięcia 5) monotoniczność to rosnąca gdy f'>0 i malejąca czyli gdy f'<0 6) zbierasz wszystko razem i malujesz
16 lis 21:56
PW: Myślę (z powodu umiejscowienia w kolejności), że jednak idzie o punkty przecięcia wykresu (z osiami układu).
16 lis 22:02
Qulka: jak zabrakło osi to przeczytałam przegięcia emotka ale też myślę że przecięcia
16 lis 22:03