dane są funkcje f(x) = x^2 - 4x i g(x)= x - 6 a) wyznacz algebraicznie i graficz
krystian błaga o pomoc: dane są funkcje f(x) = x2 − 4x i g(x)= x − 6
a) wyznacz algebraicznie i graficznie współrzędne punktów przecięcia się wykresów tych funkcji
b) odczytaj z wykresu funkcji zbiór rozwiązań nierówności f(x) < g(x)
12 gru 18:40
Godzio: graficznie narysuj te funkcje i otrzymasz punkty przeciecia a algebraicznie:
x
2−4x=x−6
x
2−5x+6
Δ=25 − 24 =1
| | 5−1 | |
x1= |
| =4 => y=−2 A(4,−2)
|
| | 2 | |
| | 5+1 | |
x2= |
| = 3 => y=−3 B(3,−3)
|
| | 2 | |
graf:
| | 1 | |
q= |
| <− współrzędne wierzchołka
|
| | 4 | |
x(x−4) => x=0 v x=4 <− miejscia zerowe
i tyle ci chyba wystarczy,
g(x) = x−6 podstaw 2 punkty i otrzymasz prostą
12 gru 18:44
madzia: jak liczysz q to chyba −delta przez 4a. Nie masz minusa
6 sty 20:02