rachunek prawdopodobieństw
duo: Na loterii liczącej 10 losów jeden los gwarantuje główną wygraną w wysokości 1000 zł, 2 losy są
bezpłatne i dają możliwość ponownego losowania. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
głównej nagrody?
zad.2
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 10 spośród liczb
trzycyfrowych mniejszych od 500.
16 lis 20:55
olekturbo:

1/10 + 2/10 * 1/9 + 2/10 * 1/9 * 1/8
16 lis 20:59
olekturbo: Ω = 4 * 10 * 10 = 400
A = 4 * 10 * 1 = 40
16 lis 21:06
duo: Dziękuję bardzo.Na której gałęzi 1/9 i 1/8?
16 lis 21:08
olekturbo: na drugiej w = 1/9 i na trzeciej w = 1/8
16 lis 21:09
duo: Wielkie dzięki. jestem niezmiernie wdzięczna.
16 lis 21:12