Napisz równania prostych
Natalka: Napisz równania prostych w których zawierają sie boki trapezu abcd
a (−4,−2)
B (2,1)
C( 0,3)
d(−2,2)
Nie rozumiem tego..
16 lis 20:37
.:

Znajdz proste AB, BC, CD, DA uzywajac wspolrzednych
16 lis 20:44
Natalka: I co potem?
16 lis 20:45
.: Np.
AB
y=ax+b A=(−4,−2) i B=(2,1)
po podstawieniu,
−2= −4a+b
1= 2a+b
−_________
−3=−6a
2=a
1=2*2+b
1=4+b
−3=b
jedna prosta: y=2x−3
16 lis 20:47
.: Tak dalej dla BC, CD i DA
16 lis 20:48
Natalka: Czyli CD
3=a x 0 +b
2=a x(−2 ) +b?
16 lis 20:54
.: Tak
16 lis 20:57
.: Umiesz dalej ?
16 lis 21:06