Oblicz ile wynosi cos123, jesli wiadomo, ze tg33=a
swieta: Oblicz ile wynosi cos123, jesli wiadomo, ze tg33=a
16 lis 20:29
ICSP: i w czym problem ?
16 lis 20:32
olekturbo: cos123 = cos(90+33)
16 lis 20:32
swieta: cos(90−33)=−sin33 i jak to zapisac przy pomocy tg33=a?
16 lis 20:39
ICSP: spróbuj przekształcić wyrażenie
ctg2x + 1
do prostszej postaci. Poszukaj też tożsamości która łączy tgx z ctgx.
16 lis 20:43
Qulka: ostatnio ctg wyleciał z podręczników
16 lis 21:26
ICSP: Qulka żartujesz, prawda ?
16 lis 21:27
Qulka: nie

sama byłam w szoku
16 lis 21:28
Qulka: nie ma go w tablicach maturalnych, więc wypadł też z podręczników
16 lis 21:28
ICSP: no to trzeba siłowo :
tg33 = a
sin33 = acos33
sin
233 = a
2cos
233
sin
233 = a
2(1 − sin
233)
sin
233(a
2 + 1) = a
sin33 =
√a/(a2+1)
16 lis 21:31
ICSP: nawet jeśli wywalili go z podstawy to w rozszerzeniu powinien zostać
16 lis 21:32
16 lis 21:48
Metis: W tablicach go nie ma, ale uczą nadal
16 lis 21:48
Qulka: ciężko będzie jak z podręczników usuwają

a to że nauczyciel przywykł to insza inszość
16 lis 21:52
Mila:
Zgubiłeś kwadrat przy a .
16 lis 22:03
ICSP: zgubiłem.
16 lis 22:14