......
Michał: Oblicz granicę, jeżeli istnieje.
(7+(−1)n)(4n−pierwiastek16n2 −2n +1)
Nie wiem jaki ma być wynik. Próbowałem policzyć dla parzystych i nieparzystych wyrazów osobno
granicę, ale nie wiem czy tak mogę.
Niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania.
16 lis 20:27
Janek191:
a
n = ( 7 + (−1)
n)*( 4 n −
√16 n2 − 2n + 1)
| | 16 n2 − ( 16 n2 − 2 n +1) | |
bn = 4 n − √16 n2 − 2n + 1 = |
| = |
| | 4 n + √16 n2 − 2n + 1 | |
| | 2 n − 1 | | 2 − 1n | |
= |
| = |
| |
| | 4n + √16 n2 − 2n + 1 | | 4 + √16 − 2n + 1n2 | |
więc
n→
∞
Jaki wniosek ?
16 lis 23:13
Michał: Dla parzystych mamy lim=2 dla nieparzystych lim=1,5.
Czyli brak granicy ?
17 lis 00:52
Michał: Podbijam. Jutro będę rano przed 9.
17 lis 01:23
ICSP: Ciąg nie posiada granicy.
17 lis 02:06