okregi
xxxy: Prosiłabym o wytłumacznie tego zadania:
Wyznacz rownanie okregu o najmniejszym promieniu, stycznego zewnetrznie do okregu:
o: (x+3)2 +y2=25 i jednoczesnie stycznego do prostej k:4x+3y−38=0
16 lis 19:59
wmboczek: zauważ, że najmniejszy promień oznacza najmniejszą odległość prostej od danego okręgu
1) sprawdzasz, czy prosta przecina okrąg
2) liczysz prostą prostopadłą przech przez środek okręgu
3) znajdujesz pkt przec prostopadłej z prostą A i okręgiem pkt. B
4) środek szukanego okręgu to środek AB
16 lis 20:46
xxxy: Przy sprawdzaniu czy prosta k nalezy do okręgu wychodzi mi równanie:
x2−10x+52=0 czyli delta ujemna :<
16 lis 21:03
wmboczek: i dobrze, bo inaczej trywialne rozwiązania okręgi o promieniach 0 i środkach w pkt przeciecia
16 lis 21:12