Prosta k przechodzi przez środek S okręgu o promieniu r i przez punkt P.
ABC: Prosta k przechodzi przez środek S okręgu o promieniu r i przez punkt P. Wyznacz punkty wspólne
tego okręgu z prostą k, gdy:
a) S = (1, −2), r=2 i P = (3, 0)
b) S = (4, 3), r= 2 i P = (4, 1)
Proszę o pomoc, chociaż podpunkt a, żebym widział jak zacząć.
16 lis 19:47
ABC: Pomoże ktoś? Chociaż jaki wzór tu zastosować.
16 lis 20:11
Eta:
a) równanie okręgu : (x−1)2+(y+2)2=4
prosta k ma równanie : y=x−3
rozwiąż ten układ równań:
.............
16 lis 20:42
ABC: Dziękuje, a wyjaśnisz skad masz równanie prostej?
16 lis 20:45
Eta:
P(3,0) S(1,−2)
| | yS−yP | |
k: y= |
| (x−xP)+yP |
| | xS−xP | |
k: y= ............
16 lis 20:51
Eta:
b) S(4,3) P(4,1) xS=xP=4 to k: x=4 i r=2
o:(x−4)2+(y−3)2=4
{ x=4
{(4−4)2+(y−3)2=4 ⇒ y−3=2 lub y−3= −2 cz
dokończ.................
16 lis 20:55
ABC: Dziękuje bardzo. Wszystko mi dobrze wyszło
16 lis 21:34
Eta:
Na zdrowie ...
16 lis 21:45