Liczby zespolone
N3xT: | (Re(1+i)−Im(−3i))(2+i) | |
| |
| 2−i121 | |
16 lis 19:29
N3xT: Re bierzemy z pierwszego nawiasu ?
i ile wyniesie Im ? z drugiego ? czy to dopiero na końcu ? jak to się robi ?
16 lis 19:30
PW: Nawiasy pokazują:
− najpierw część rzeczywista liczby (1+i)
− następnie odjąć część urojoną liczby (−3i)
− wynik pomnożyć przez (2+i)
− uzyskany w trzech pierwszych krokach licznik podzielić przez mianownik, który jest równy
2 − i121 = 1 − i
(bo i2 = −1, a więc (i2)60 = 1).
16 lis 20:01