Funkcja liniowa
Silwest: Podaj miare kąta jaki tworzy wykres funkcji liniowej z osia x
a) f(x)=−√3+1
nie chodzi o sama odpowiedz po prostu nie umiem tego zrobic moglby ktos to wytlumaczyc ?
12 gru 18:32
Silwest:
12 gru 19:27
Silwest: //
12 gru 19:28
Silwest: //
12 gru 19:29
Nikka: Funkcja liniowa w postaci kierunkowej ma postać y = ax + b.
a nazywamy współczynnikiem kierunkowym i a = tgα gdzie α to kąt nachylenia wykresu funkcji do
osi OX.
f(x) = −√3x + 1
tgα = −√3
tgα = − tg60o
tgα = tg(−60o)
α = − 60o
12 gru 19:34
Bogdan:

Uściślenia:
1. α to miara kąta, a nie kąt (kąt to płaszczyzna ograniczona dwiema półprostymi o wspólnym
wierzchołku wraz z tymi półprostymi).
2. jeśli a = −
√3, to tgα = −
√3 ⇒ tgα = −tg60
o ⇒ tgα = tg(180
o − 60
o),
α = 120
o.
12 gru 19:46
Silwest: Dzieki wielkie
12 gru 19:50
Nikka: ok, czy zawsze jak a jest ujemne to należy skorzystać ze wzoru redukcyjnego? myślałam, że skoro
funkcja tg jest nieparzysta to można zapisać −tg 60o = tg(−60o)
12 gru 19:52
Silwest: No dobra rozumiem ale to jak zrobic
12 gru 19:57
12 gru 20:01
Nikka: usunąć niewymierność z mianownika ułamka czyli
α = ... dokończ...
12 gru 20:10
Silwest: o kurcze no tak
12 gru 20:43
Silwest: moze to 2 zadanie ktos pomoze zrobic
12 gru 20:47