Ułożenie równania z wykresu
Mateusz:

Na rysunku przedstawiono interpretację geometryczną układu równań liniowych z dwiema
niewiadomymi:
a) Odczytaj z rysunku rozwiązanie układu równań
b) Napisz równania układu równań
No więc odczytałem wspólny punkt przecięcia czyli P=(−1,2) no i dalej nie wiem jak ułożyć
równanie. Proszę o pomoc.
16 lis 18:10
5-latek: napisz dwa równania prostych
Jedno równanie to równanie prostej przechodzącej przez punkt P i punkt (−3,0)
drugie równanie to równanie pyrostej przchodzacej przez punkt P i punkt (0,0)
16 lis 18:23
Mateusz: a to ma być y=ax+b ? jaki jest wzór ?
16 lis 18:30
Mateusz: No bo ja liczę ze wzoru na y=ax+b wyliczam a które podstawiam i wyliczam b.
W odpowiedziach jest x−y=−3
Wiem, że moim sposobem wyjdzie to samo ale chciałbym poznac jeszcze inny sposób ułożenia
równania.
16 lis 18:34