Podzielność
gssadw: Uzasadnij, że liczba 98 + 97 + 96 + 95 + 94 + 93 + 92 + 9 jest podzielna przez 90
16 lis 17:47
olekturbo: 91 = 9
92 = 81
93 = 729
94 = ...1
95 = ...9
96 = ...1
97 = ...9
98 = ....1
ja bym z tym cos pokombinowal
16 lis 17:53
Mila:
98 + 97 + 96 + 95 + 94 + 93 + 92 + 9= grupujemy wyrazy i wyłączamy wspólny czynnik
=(98 + 97) + (96 + 95 )+ (94 + 93 )+ (92 + 9)=
=97*(9+1) +95*(9+1)+93*(9+1)+9*(9+1)=
=10*(97+95+93+9) = 10*9*(96+94+92+1)=90*(96+94+92+1)
16 lis 18:35
PW: Można też spojrzeć na to jak na sumę 8 wyrazów ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie
a
1 = 9 i ilorazie q = 9
| | 1−q8 | | 98−1 | | (94−1)(94+1) | |
s8 = a1 |
| = 9· |
| = 9· |
| = |
| | 1−q | | 8 | | 8 | |
| | (92−1)(92+1)(94+1) | | 80(92+1)(94+1) | |
= 9· |
| = 9· |
| = 9·10·(92+1)(94+1) = |
| | 8 | | 8 | |
= 90(9
2+1)(9
4+1).
Oczywiście wynik jest ten sam − badana liczba to iloczyn liczby 90 i pewnej liczby naturalnej.
16 lis 21:08