Ciągi
zagubiona: Wyznacz wzór ogólny danego ciagu :
An=1*4+4*7+7*10+....+(3n−2)(3n+1)
Podpowie ktos jak to rozwiązać

? Bede baaaardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki
16 lis 17:42
16 lis 18:23
AS: Już się robi
16 lis 18:29
AS:
Potrzebne będą wzory
| | n | |
1 + 2 + ... + n = |
| *(n + 1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
12 + 22 + ..+ n2 = |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) |
| | 6 | |
(3*n − 2)*(3*n + 1) = 9*n
2 − 3*n − 2
dla n = 1 9*1
2 − 3*1 − 2
dla n = 2 9*2
2 − 3*2 − 2
−−−−− stronami dodajemy
S = 9*(1
2 + 2
2 +... ) − 3*(1 + 2 + ...) − 2*n
Podstawiam podane wzory
| | 1 | | n | |
S = 9* |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) − 3* |
| *(n + 1) − 2*n |
| | 6 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
S = |
| *n*(n + 1)*(2*n − 1) − |
| *n*(n + 1) − 2*n |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
S = |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1 − 1) − 2*n |
| | 2 | |
Ostatecznie
S = n*(3*n
2 + 3*n − 2)
16 lis 18:48
zagubiona: Dziękuje baaaaaardzo <3
16 lis 18:50
Zagubiona: A co jeśli mam an=1
2+3
2+5
2+....+(2n+1)
2
Tym sposobem nie wychodzi
16 lis 19:38
zagubiona: | | 1 | |
I jeszcze jedno : co jeśli an= |
| +....+U{(3n−2)(3n+1)}  |
| | 1*4 | |
Pomoże ktos
16 lis 19:58
zagubiona: | | 1 | |
W ostatnim oczywiście |
| |
| | (3n−2)(3n+1) | |
16 lis 19:59