.
Gall: Uczniowie pisali pracę klasową. Ocenę celującą otrzymało 10% uczniów, ocenę bardzo dobrą
otrzymało 30% uczniów, ocenę dobrą także 30% uczniów, ocenę dostateczną 10% uczniów, ocenę
dopuszczającą 8 uczniów, a pozostali otrzymali ocenę niedostateczną. Średnia wszystkich ocen
wynosiła 4,0. Ilu uczniów pisało tę pracę klasową?
16 lis 17:42
olekturbo: x − liczba uczniow
0,1x − 6
0,3x − 5
0,3x − 4
0,1x − 3
8 − 2
0,2x−8 − 1
| | 0,1x * 6 + 0,3x * 5 + 0,3x * 4 + 0,1x * 3 +8*2 + 0,2x−8 | |
4 = |
| |
| | x | |
4x = 0,6x+1,5x+1,2x+0,3x+0,2x+8
0,2x = 8
2x = 80
x = 40
16 lis 17:50
Gall: dziękuję
16 lis 17:53