Ile jest lb 6 cyfrowych, w których zapisie sś dwie lb parzyste
bogusia 103: Oblicz ile jest lb sześciocyfrowych, w których zapisie są dokładnie dwie liczby parzyste.
Obliczyłam, że lb., w których cyfrą pierwszą jest 4* 55,
natomist liczb, których pierwszą cyfrą jest lb nieparzysta jest 56.
Liczb 6 cyfrowych jest 9*105
z czego lb parzystych jest 450 000
Nie bardzo wiem co dalej. Bardzo proszę o pomoc.
16 lis 17:34
olekturbo: Ile jest liczb sześciocyfrowych w których zapisanie sa dokładnie dwie liczby parzyste?
mhm
16 lis 17:36
Mila:
"cyfry" parzyste, liczby zapisujemy za pomocą cyfr.
16 lis 17:38
bogusia 103: Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście chodzi o cyfry.
16 lis 17:40
Mila:
Rozważamy dwa przypadki:
1) Na pierwszej pozycji jest cyfra parzysta,
możesz ja wybrać ze zbioru : {2,4,6,8} na 4 sposoby
| |
wybieramy miejsce na drugą cyfrę parzystą , |
| |
następnie jedną ze zbioru {0,2,4,6,8}, na pozostałe 4 miejsca wchodzą cyfry nieparzyste na
5
4 sposobów
stąd:
| | | |
4* | *51*54=4*56 gdy na pierwszej pozycji jest cyfra parzysta. |
| | |
2) Na pierwszej pozycji jest cyfra nieparzysta:
=====================
4*5
6+10*5
6=14*5
6=218 750
17 lis 00:01