granice
Aagher : Oblicz granicę ciągu. Kompletnie nie wiem co zrobić. Bardzo proszę o pomoc.
16 lis 17:16
J:
z tw o trzech ciągach
16 lis 17:23
J:
| nlog327 | | log32 + nlog327 | |
| ≤ an ≤ |
| ⇒ lim = 3 |
| n | | n | |
16 lis 17:25
Aagher : Dobra, to zaczynam pytania. Dlaczego tak oszacowałeś te wyrażenia. Dlaczego
wybrałeś log3(2) + nlog3(27) ?
16 lis 17:37
J:
log327n ≤ an ≤ log3(2*27n) ... a dalej przekształcenia
16 lis 17:47
Aagher : Dobra, chyba rozumiem. Jak będę miał problem, to napiszę coś jeszcze.
16 lis 17:50
J:
pominąłem mianownik n ( bo się skraca)
| | log32 + nlog327 | |
prawa strona: = |
| → log327 |
| | n | |
16 lis 17:50
Aagher : Nie chciałem zakładać jeszcze kolejnego tematu.
Oblicz granicę. √10n −2n2 +2 Mam problem w oszacowaniu. Pierwiastek nie jest n−stopnia i
nie wiem co wyłączyć.
16 lis 18:33
sushi_gg6397228:
który składnik jest " największy "
16 lis 18:36
Aagher : 10n tak myślę.
16 lis 18:39
sushi_gg6397228:
√10n =....
16 lis 18:45
Aagher : Tutaj nie jestem pewien 1 ?
16 lis 18:47
sushi_gg6397228:
podstawiaj
n=1
n=2
n=3
n=4
n=5
co widzisz ....
16 lis 18:52
Aagher : n=1 √10
n=2 10
n=3 31.62
n=4 100
Granicę zmierza do +∞
16 lis 18:56
sushi_gg6397228:
| | n | |
10n/2 na potrzeby mozna dać |
| = t i masz 10t −−> ∞ |
| | 2 | |
wiec odp do Twojego zadania to ...
16 lis 18:57
Aagher : ∞
16 lis 18:59
sushi_gg6397228:
granica jest niewłaściwa
teraz musisz jakos ograniczycz dołu i pokazać ze granica jest niewłaściwa
16 lis 19:01
Aagher : Kurczę, nie mam pomysłu mógłbym prosić o gotowca niestety ?
16 lis 19:22
sushi_gg6397228:
a−b+c to jak sie dobrze oszacuje, to mozna np
dla kilku poczatkowych liczb, moze być niewystarczajace oszacowanie ale dla dostatecznie dużych
już pracuje
16 lis 19:29