Okrąg opisany na trójkącie ostrokątnym.
Krystek22:

Muszę wykazać, że α + β = 90
o jeżeli S jest środkiem okręgu trójkąta opisanego na tym
trójkącie ABC. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć, dać jakąś wskazówkę jak to zrobić?
16 lis 16:43
ror: S− środek okręgu opisanego na trójkącie ABC
<ASB=2β trójkąt ASB jest równoramienny
suma miar kątów wewnętrznych dowolnego trójkąta =180o
16 lis 16:46
Krystek22: Rozumiem, że ASB = 2β wzięło się z tego, iż kąt środkowy ma miarę dwukrotnie większą niż kąt
wpisany oparty na tym samym łuku, tak?
Ok, czyli mam ASB = 2β zatem w trójkącie ASB: α + α + 2β = 180o ⇔ 2α + 2β = 180o ⇔ α + β
= 90o c. n. d.
Tak to mogę zapisać czy coś pominąłem?
16 lis 16:55
ror:
16 lis 16:57
Krystek22: Dzięki za pomoc.
16 lis 16:59
ror:
16 lis 16:59