Funkcje cyklometryczne
Szymon: Jak obliczyć wyrażenie cos(arcsin 34 + arccos 13 ) ? W zadaniu nie ma po ułamkach π,
jest dobrze przepisane.
16 lis 16:38
J:
i co z tego, że nie ma π ?
| | π | |
( np: arcsin1 = |
| .. .i nie było π ) |
| | 2 | |
16 lis 16:41
Szymon: Ale w tabelce z wartościami funkcji trygonometrycznych nigdzie nie mam 34 ani 13 i
nie wiem co z tymi ułamkami mógłbym zrobić.
16 lis 16:46
Mila:
No nie ma, trzeba sobie poradzić inaczej.
| | 3 | | π | | π | | 3 | |
arcsin( |
| )=α, α∊<− |
| , |
| >⇔sinα= |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | π | | 1 | |
arccos( |
| )=β, β∊<0, |
| >⇔cosβ= |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
cos(α+β)= cosα*cosβ−sinα*sinβ
oblicz brakujące wartości z jedynki trygonometrycznej i podstaw do wzoru.
16 lis 16:54
Szymon: Podstawiłem, wyszło mi cos(α+β)=√712 − √84 i nadal nie wiem jak stąd obliczyć α i
β. .−.
16 lis 17:17
Mila:
Masz obliczyć wartość wyrażenia − to znaczy wartość cosinusa a to nie jest kąt, tylko
liczba∊<−1,1>
i co Cię obchodzi kąt?
√8=2√2
16 lis 17:24
Szymon: Okej, dzięki wielkie, liczyłem, liczyłem i zapomniałem czego szukam. Jeszcze taka sprawa, tam w
dziedzinie arccos nie powinno być <0,π>?
16 lis 17:38
Mila:
Chodzi o kąt β?
| | 1 | |
Teoretycznie tak, ale zauważ, że cosβ= |
| więc kąt nie może być większy do 900. |
| | 3 | |
16 lis 17:43
Szymon: Okej, już rozumiem, dzięki wielkie.
16 lis 17:47
Mila:
16 lis 17:48