Problem z pierwiastaki szesciennymi
Olusia: Zawsze mam problem z mnożeniem pierwiastkow szesciennych.
Np.:
3√82 = ?
Jak to sie mnozy, pewnie proste ale jakos nie wiem he
12 gru 18:25
...: =4
12 gru 18:27
Bogdan:
3√8 = 2
12 gru 18:28
...: jak mnie wzrok nie myli to trzeba 8 podnieść do
2 a potem wyciągnąć pierwiastek
12 gru 18:31
Bogdan:
To Cię wzrok myli, wykładnik 2 jest poza pierwiastkiem, czyli jest 3√8 2, a nie 3√82 ,
zresztą to nie ma znaczenia.
3√8 2 = 3√82 = 82/3 = (23)2/3 = 22 = 4
12 gru 18:35
Olusia: troche zly przyklad podalalam, bo akurat z pierwsiatkowania wychodzi 2 he.
Czyli np. w tym:
3√152 = 15
1/3 * 15
1/3 = 15
2/3?
tak to sie robi? trzeba zamieniac pierwiastki na potegi

tam wyzej są potegi, tylko sie dziwnie zapisalo, oczywiscie jest 15 do potegi dwie trzecie
dobrze jest policzone
12 gru 19:09
Olusia: to jak
12 gru 22:18
Olusia: wytłumaczy ktoś
13 gru 14:18