Prawdopodobieństwo pomocy
Karolcia: Mamy dwa pudełka : w pierwszym znajduje się 6 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 6,
a w drugim − 8 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 8 . losujemy po jednej kuli z
każdego pudełka i tworzymy liczbę dwucyfrową w ten sposób , że numer kuli wylosowanej z
pierwszego pudełka jest cyfrą dziesiątek , a numer kuli wylosowanej z drugiego − cyfrą
jedności tej liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że utworzona liczba jest podzielna przez 11
16 lis 15:35
Mila:
Ze zbioru pierwszego możesz wylosować każdą z liczb {1,2,3,4,5,6}
Zastanów się co musisz wylosować z drugiego zbioru, aby liczba dwucyfrowa była podzielna przez
11.
16 lis 17:00
karolcia: Ehh prosze o rozwiazanie ;c
16 lis 17:24
olekturbo: |Ω| = 6*8 = 48
A = {11,22,33,44,55,66}
|A| = 6
16 lis 17:26
Mila:
Olek, masz literówkę.
16 lis 17:26
16 lis 17:27
Karolcia: Dziękuję
16 lis 17:38
DawiD: Dlaczego jest użyty symbol Om (Ω) jednostka rezystancji w układzie SI
16 lis 17:45