Cosinus praca kontrolna
nexus: Liczba dodatnich wyrazó ciągu a
n=1−
14n jest równa a.2 b.3 c.4 d.5
Nie rozumiem zadania
12 gru 18:23
mikoz: a
n > 0
wychodzi n < 4 , ale n należy do naturalnych, więc odpowiedzią jest 3.
Można sprawdzić:
ale już
a
4 = 1 − 1 = 0 − zero nie jest dodatnie
potem masz już tylko ujemne, których jest nieskończenie wiele

Jeżeli czegoś nie łapiesz, to pisz.
12 gru 18:31
nexus: skad ci wyszlo n < 4 1 odjoles 1/4n
12 gru 18:34
mikoz: Po kolei:
4 > n , czyli n <4
12 gru 18:45
nexus: 1−1/4n>0 przenosze1 an druga strone to 1/4n>1 /*4 to jest n>4 ale n<4 to niewiem skad wzioles
12 gru 18:51
nexus: 1−1/4n>0 przenosze1 an druga strone to 1/4n>1 /*4 to jest n>4 ale n<4 to niewiem skad wzioles
12 gru 18:52
12 gru 18:52
mikoz: Hmm
jeżeli przenosisz coś na drugą stronę, musisz zmienić znaki na przeciwne.
Masz, dajmy na to 1 + 4 > 2 , czyli(5>2)
co jest prawdą

1 > 2 − 4 , czyli 1 > −2 ,co dalej jest prawdą

ogólnie
a − b > 0
a > b
albo
−b > −a , a po pomnożeniu przez −1 zmieniamy zwrot nierówności:
b < a
12 gru 18:58