Prosze o pomoc
DawiD: W trójkącie równoramiennym ABC spełnione są warunki . |AC| = |BC|, kąt CAB wynosi 50stopni.
Odcinek BD jest dwusieczną kąta ABC, a odcinek BE jest wysokością opuszczoną z wierzchołka B
na bok AC . Oblicz miarę kąta EBD
16 lis 15:32
DawiD: Chodzę do liceum zaocznego do 2 tyg, pracuję od 5 do 15 nie mam wzorów i jestem ciemny z matmy
Proszę was pomóżcie mi. Musze mieć to rozwiązane na jutro
16 lis 17:41
DawiD: Jest to zadanie z pracy kontrolnej jeśli nie oddam to nie będę mógł przystąpić do egzaminu
16 lis 17:42
Mila:

1) Suma miar kątów w trójkącie jest równa 180
0.
2) dwusieczna dzieli kąt na połowy.
3) Kąty przy podstawie w trójkącie równoramiennym są równe.
a) W ΔABD:
γ+50+25=180
o
γ=180−75=105
o
b) ∡z+γ=180 jako kąty przyległe
∡z=180
o−105
o=75
o
c) W ΔDEB:
75
o+δ=90
o
δ=15
o
=========
16 lis 18:24