Obliczanie ekstremów jednej zmiennej
S..: Potrzebuje pomocy, nie mam pojącia jak się zabrać za to zadanie.
W pewnej firmie funkcja kosztów całkowitych wyraża sie wzorem
K(x)=5x+1000
natomiast cena rynkowa na ten towar to
P(x)=800−o,1x
gdzie x oznacza liczbę wyprodukowanych sztuk towaru.
Znajdź poziom produkcji x maksymalizujący zysk tej firmy.
Która z poniższych wypowiedzi jest prawdziwa?
Wybierz jedną odpowiedź:
inna odpowiedź
x=1,258 sztuk towaru
x=7 948,742 sztuk towaru
x=3 525 sztuk towaru
x=3 975 sztuk towaru
16 lis 15:26
svitlana: x= 3975
x=1258
15 maj 15:14