Oblicz pochodną funkcji i ekstremum
Aga: Oblicz ekstremum i przediały monotoniczności f(x)=x2ex
16 lis 14:50
J:
licz pochodną
16 lis 14:51
Aga: ex(x2+2x)
16 lis 14:52
J:
OK . kiedy się pochodna zeruje ?
16 lis 14:54
Aga: x=0
16 lis 14:56
J:
tylko ?
16 lis 14:56
Aga: no właśnie z tym mam problem, bo nie wiem
16 lis 14:58
J:
x2 + 2x = 0 ⇔ x(x + 2) = 0 ⇔ ... ?
16 lis 14:59
Aga: x=0 i x=−2
16 lis 15:00
J:
nie "i" tylko "lub"
potrafisz naszkicować wykres pochodnej ( parabola) ?
16 lis 15:02
Aga: tak, tak resztę już wiem jak zrobić

Dziękuję
16 lis 15:06