Liczby zespolone
krystian: z
2=−1
(x+yi)
2=−1
x
2+2xyi−y
2=−1
Układ:
1)x
2−y
2=−1
2)2xy=0
Z drugiego równania mam x=0 v y=0, dla x wychodzi y=1, dla y mam równanie x
2=−1, dobrze
rozumuję, że podaję tylko rozwiązanie z pierwszego przypadku? Drugi odrzucam bo x
2 nigdy nie
jest równe −1
16 lis 14:33
zombi: Re(z) = x ∊ R oraz Im(z) = y ∊ R. Czyli
x2 = −1 nie spełnia.
16 lis 14:39
J:
masz: x= 0 i y = 1 lub x = 0 i y = −1 , zatem: z = i lub z = − i
16 lis 14:41
Mila:
z2=−1⇔
z2+1=0⇔
z2−i2=0 [ i2=−1]
(z−i)*(z+i)=0
licz dalej sam.
16 lis 17:02