Wykaż, że zachodzi wzór:
Izydor: Wykaż, że zachodzi wzór
cos2β − sin2α = cos(α+β)cos(α−β)
Zacząłem od prawej strony i zastosowałem wzór na sumę i różnicę cosinusów co sugeruje zadanie.
P = (cosαcosβ − sinαsinβ)(cosαcosβ + sinαsinβ) = cos2αcos2β + sinαsinβcosαcosβ −
sinαsinβcosαcosβ + sin2αsin2β = cos2αcos2β + sin2αsin2β =
Może mi ktoś doradzić w jaki sposób uzyskać z tego lewą stronę równania? Byłbym wdzięczny.
16 lis 14:17
J:
spróbuj od lewej ... cos2β − sin2α = (cosβ + sinα)(cosβ − sinα) = ...
16 lis 14:19
Izydor: A jakiś dalszy krok od tego? Bo nie widzę tutaj nic poza możliwością wyciągnięcia przed nawias
co chyba średnio cokolwiek daje. Albo jakiś pomysł jednak od tej strony prawej.
16 lis 14:29
Izydor: Ktoś mógłby pomóc?
16 lis 15:02
kupricz35: cos2β − sin2α = cos(α+β)cos(α−β) − ze wzoru na sume i różnicę kątów w cosinusach
cos2β − sin2α = (cosαcosβ − sinαsinβ)(cosαcosβ + sinαsinβ) − ze wzoru (a−b)(a+b)
cos2β − sin2α = cos2αcos2β − sinα2sinβ2
cos2β − cos2αcos2β = sin2α − sinα2sinβ2
cos2β(1−cos2α) = sin2α(1−sinβ2) − z 1 trygonometrycznej
cos2βsin2α = sin2αcos2βα ⇒ WZÓR PRAWDZIWY
16 lis 15:03
kupricz35: Izydor pomyliłeś się w wymnażaniu
16 lis 15:04
Izydor: Dziękuje bardzo. Sam, bez pomocy chyba bym na to nie wpadł.
16 lis 15:08
Izydor: W którym miejscu?
16 lis 15:10
kupricz35: P = (cosαcosβ − sinαsinβ)(cosαcosβ + sinαsinβ) = cos2αcos2β + sinαsinβcosαcosβ −
sinαsinβcosαcosβ − sin2αsin2β = cos2αcos2β − sin2αsin2β =
16 lis 15:12
Izydor: Faktycznie. Musiałem przeoczyć tą zmianę znaku.
16 lis 15:13