iloraz różnicowy
Arturekus: f(x)=3x
2−2
| Δf | | 3(1+Δx)2−2−3+2 | | 3Δx2 | |
| (1)= |
| = |
| =3Δx |
| Δx | | Δx | | Δx | |
a powinno wyjść 6+ 3Δx gdzie może być błąd?
16 lis 14:01
J:
| | 3(x0 + Δx)2 − 2 − (3x02 − 2) | |
... ma być : |
| = 6x0 |
| | Δx | |
16 lis 14:06
J:
... dokładniej : = limΔx→0 (6x0 + 3Δx) = 6x0
16 lis 14:08
Arturekus: ale jak otrzymałeś to 6xo
16 lis 14:09
Arturekus: czyli 0 więc źle
16 lis 14:10
Arturekus: sorry dobrze ale nadal nie wiem jak
16 lis 14:10
Arturekus: jest 3xo−3xo
16 lis 14:11
16 lis 14:13
J:
x
0 = x
Δx = h
| | 3x2 + 6xh + 3h2 − 2 − 3x2 +2 | | 6xh + h2 | |
= |
| = |
| = 6x + 3h = 6x |
| | h | | h | |
16 lis 14:13
J:
| | 6xh + 3h2 | |
... zjadłem 3 .... = |
| = 6x + 3h = 6x |
| | h | |
16 lis 14:17
Arturekus: ok wilekie dzięki poprostu źle podniosłem do potęgi nawias
16 lis 15:40