Wykresem funkcji liniowej jest prosta k nachylona do osi OX pod kątem rozwartym
krystian błaga o pomoc: Wykresem funkcji liniowej jest prosta k nachylona do osi OX pod kątem rozwartym α takim, że
cosα = − 35
a)wykaż, że prosta k jest prostopadła do prostej l:6x−8y+7=0 b)Wyznacz wszystkie wartości
parametru m, tak aby prosta k była równoległa do prostej l1 o równaniu (m−3)x − (m+2)y − 5 = 0
12 gru 18:19
Bogdan:
Podpowiedź:
| | 3 | |
cosα = − |
| ⇒ sinα = .... |
| | 5 | |
| | sinα | |
Prosta k: y = ax + b, a = tgα = |
| |
| | cosα | |
Prosta l: 6x − 8y + 7 = 0 ⇒ y = ....
Weź pod uwagę warunek prostopadłości prostych w a) oraz warunek równoległości w b)
12 gru 18:27
Godzio:
a)
| | 4 | | 4 | |
sinα= |
| v sinα=− |
| kąt rozwarty mówi nam o tym że to 2 ćwiartka
|
| | 5 | | 5 | |
tgα=a
a)
6x−8y+7=0
8y=6x+7
b)
(m−3)x−(m+2)y−5=0
4m−12 = 3m+6
m=18
12 gru 18:34
krystian błaga o pomoc: super z was ludzie dzieki wielkie
12 gru 18:45