granice
ola: Jak policzyć taką granicę:
lim(n*ln(n2+1)−2n(ln(n))n√ln(n))
Bardzo proszę o pomoc
16 lis 12:53
ola:
16 lis 13:24
J:
| | (n2+1)n | |
= lim[ln |
| *n√ln(n)] |
| | (n2)n | |
| | ln(n) | |
limn√ln(n) = lim[n√n*n√ |
| ] → 1*0 |
| | n | |
czyli: lim = 0*1*0 = 0 ..., ale może ktoś to zweryfikuje
16 lis 13:43
Qulka: lim =
∞ trzeba było to n wyciągnąć przed nawias zamiast podnosić do potęgi

(tj przenosić do
wykładnika
16 lis 13:50
J:
dostaniemy :
∞* 0 , natomiast po wyciągnięciu do wykładnika granica pierwszego członu to 0
16 lis 13:53
Qulka: a dokładniej −∞ a i dobrze mi się zdawało że ten nawias nie kończy się przed mnożeniem,
więc nie można tak pogrupować jak powyżej
16 lis 13:54