stosując definicje oblicz pochodną -i nie wiem co dalej z tym robić by pozbyć si
Arturekus:
f(t)=t/t+2
df/dt(1)=lim ((1+△t)/(1+Δt+2) −1/3)/Δt
16 lis 08:45
Arturekus: i nie wiem co dalej z tym robić by pozbyć się Δt z mianownika
16 lis 08:45
PW: Zamiast Δt napiszę h, zakładamy że h→0
| | f(1+h)−f(1) | | | |
f'(1) = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
| | | | | | 2h | | 2 | |
= lim |
| = lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | | 3(3+h)h | | 3(3+h) | |
16 lis 09:31
Arturekus: bardzo dziękuje za pomoc już rozumiem
16 lis 10:45