Rozwiąż sześcioma sposobami.
Leszek W. Guła: f(x) = x2 + bx + c = 0. Wyznacz b i c, gdy x1 = −3; x2 = 2.
16 lis 01:45
Leszek W. Guła: 1. Postać iloczynowa.
2. Układ równań utworzony ze wzorów na miejsca zerowe trójmianu.
3. Układ równań utworzony ze wzorów Viete'a.
4. Układ równań f(x1) = 0 i f(x2) = 0.
5. Skoro p = (x1 + x2)/2 = −1/2 = −b/2, to b = 1, przeto f(x1) = 0 lub f(x2) = 0, skąd c =
−6.
6.
7. Sposób najszybszy, który przyjdzie Ci na myśl.
16 lis 02:02
Leszek W. Guła: Nie zapomnij napisać, że a = 1, bo stracisz punkt.
16 lis 02:15