trygonometria
Miki: Oblicz sumę wszystkich liczb spełniających równanie 4sin2x=3 i należących do przedziału
x∊<0;50π>. Obliczyłam wartości
x=π/3 +2kπ
x=2π/3 +2kπ
x=4π/3 +2kπ
x=5π/3 +2kπ
i dalej nie mam pojęcia co zrobić, wiem, że ma byc jakiś ciąg...Proszę o pomoc.
15 lis 23:28
Miki: Tam jest 4sin2x=3
15 lis 23:30
Miki: Proszę o pomoc.
15 lis 23:39
Miki: ?
15 lis 23:49
Qulka: i dalej są te + 2kπ dla kolejnych k = 1,2,3.... aż ostatni będzie jak najbliżej 50π
15 lis 23:52
Qulka: czyli dla k=24
15 lis 23:54
Qulka: ich suma to 4π+4π+8π + 4π+8π•2 + 4π+8π•3 + ....... + 4π+8π•24 =
25•4π+8π(0+1+2+...+24)= 2404π
15 lis 23:58
Miki: A jak to się ma do sumy tych rozwiązań? Chyba nie rozumiem..
16 lis 00:00
Miki: ok.. ale odpowiedź jest inna 2500π
16 lis 00:01
Qulka: dodaj do siebie Twoje iksy gdy k=0 i gdy k=1 i popatrz na początek mojego dodawania
16 lis 00:02
Qulka: zapomniałąm o 0 tam jest 25•4π+8π(0+1+2+...+24)=100π+8π•12•25 = 2500π
16 lis 00:07
Miki: dziękuję bardzo już rozumiem
16 lis 00:12
Mila:
| | √3 | | √3 | |
sinx= |
| lub sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Zsumujemy w przedziale <0,2π>
a
1=π+3π=4π suma pierwiastków w przedziale <0,2π>
r=8π
a
2=4π+8π w przedziale (2π,4π)
16 lis 00:41