Praca kontrolna na wtorek
DawiD: Zadanie 1
Rzucamy dwa razy kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w
drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek.
Zadanie 2
Zbiór M tworzą wszystkie liczby naturalne dwu cyfrowe, w zapisie których wystepuja dwie różne
cyfry spośród : 1,2,3,4,5. Ze zbioru m losujemy jedną liczbę, przy czym każda liczba zbioru
może być wylosowana z tym samym prawdopodobieństwem . Oblicz prawdopodobieństwo , że
wylosujemy liczbę większą od 20, w której cyfra dziesiątek jest mniejsza od cyfry jedności.
Zadanie 3
Mamy dwa pudełka : w pierwszym znajduje się 6 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 6,
a w drugim − 8 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 8 . losujemy po jednej kuli z
każdego pudełka i tworzymy liczbę dwucyfrową w ten sposób , że numer kuli wylosowanej z
pierwszego pudełka jest cyfrą dziesiątek , a numer kuli wylosowanej z drugiego − cyfrą
jedności tej liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że utworzona liczba jest podzielna przez 11
Zadanie 4
Miara kąta wpisanego w okrąg jest o 20stopni mniejsza od miary kąta środkowego opartego na tym
samym łuku. ile równa jest miara kąta wpisanego
Zadanie 5
W trójkącie równoramiennym ABC spełnione są warunki . |AC| = |BC|, kąt CAB wynosi 50stopni.
Odcinek BD jest dwusieczną kąta ABC, a odcinek BE jest wysokością opuszczoną z wierzchołka B
na bok AC . Oblicz miarę kąta EBD
Zadanie 6
Przekątna ściany sześcianu ma długość 2. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu.
15 lis 23:17
olekturbo: Ω = 6
2 = 36
A = {12,22,32,42,52,62,14,24,34,44,54,64,16,26,36,46,56,66}
|A| = 18
15 lis 23:22
olekturbo: 4.
x − kat srodkowy
y − kat wpisany
x = 2y
x = y+20
2y = y+20
y = 20
15 lis 23:24
DawiD: Dziękuję jestem Ci bardzo wdzięczny Proszę o rozwiązanie reszty kogoś kto potrafi. Z góry
BARDZO dziękuje wszystkim za pomoc.
15 lis 23:45