Funkcja kwadratowa - matura to bzdura 2
LITtech: Wyznacz wartości parametru m dla których pierwiastki x1 x2 równania ( 4− m ) x
2 + (m − 4)x + 2
= 0
spełniają nierówność
1x1 +
1x2 > 1
Δ≥0 ⇒ m
2 − 8m − 16 ≥0
x
1 * x
2 < 0 ⇒
24−m <0
To wszystko i część wspólna mam tego wyznaczyć

?
15 lis 23:11
olekturbo: skoro mają być dwa pierwiastki to Δ > 0
15 lis 23:14
Qulka:
a≠0
Δ≥0
b/c>1
15 lis 23:14
Qulka: jak nie ma słowa różne pierwiastki to Δ≥0
15 lis 23:15
olekturbo: Ah sorki
15 lis 23:15
5-latek : A dlaczego zakładasz ze jeden pierwiastek będzie dodatni a drugi ujemny bo robisz warunek
x
1*x
2<0 ?
takie maja być 1. Δ≥0 2. a≠0 czyli 4−m≠0 bo jeśli a=0 to masz równanie liniowe a
równanie liniowe może mieć tylko jedno rozwiązanie
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | |
i taki |
| + |
| >1 to |
| >1 (widzisz tu wzory VIeta ? |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
15 lis 23:18
LITtech: 5−latek nie dopisałem w poleceniu Wyznacz wartości parametru m dla których dwa różne
pierwiastki x1 x2 równania ( 4− m ) x2 + (m − 4)x + 2 = 0
15 lis 23:24
olekturbo: Dwa różne.
Δ > 0
15 lis 23:25
LITtech: Mój błąd. Dlatego taki warunek jest.
15 lis 23:26
olekturbo: Ale dwa różne nie znaczy ze nie moga byc dodatnie razem albo ujemne
15 lis 23:26
LITtech: yyy...to jak mam to interpretować w takim razie? bo raczej jakiś warunek muszę zapisać
15 lis 23:28
Qulka: dwa różne pierwiastki to tylko a≠0 i Δ>0
ale masz jeszcze w zadaniu warunek i z niego wychodzi że b/c>1
15 lis 23:30
LITtech: ok. Ta delta wychodzi taka jak napisałem czy gdzieś popełniłem błąd?
15 lis 23:36
olekturbo: Zmień ≥ na > i ok.
15 lis 23:37
LITtech: tak ,tak m
2 − 8m − 16 > 0 chodziło mi tylko czy jest poprawnie zapisana bo wychodzi detla
równa 128
15 lis 23:38
Qulka: Δ=m2−16
15 lis 23:47