rachunek pradwopodobieństwa
ewella: 2. Rzucamy dwiema kostkami do gry biała i żołtą. Oblicz prawdopodobieństwo, że
a) suma oczek bedzie co najmniej 9
b) na białej wypadły co najwyżej 3 oczka
c) iloczyn oczek wynosi 6
d) na białej wypadły 3 oczka więcej niż na żółtej lub iloczyn oczek na kostkach co najmniej
równy 24
15 lis 22:42
Qulka:
a) 6+3 , 6+4 , 6+5 , 6+6 , 5+4 , 5+5 , 5+6 , 4+5 , 4+6 , 3+6 więc 10
wszystkich 36 pr−wo = 10/36
b) 1+.. , 2+.. , 3 +.. więc 6 + 6 + 6 = 18 pr−wo =18/36 =1/2
15 lis 22:58
Qulka:
c) 1•6 , 2•3 , 3•2 , 6•1 więc 4 możliwości więc pr−wo =4/36=1/9
d) 4i1 , 5i2 , 6i3 lub 4•6 , 5•6 , 6•6 , 5•5 , 6•5 , 6•4 więc 9 sztuk, więc pr−wo =9/36 = 1/4
15 lis 23:04