Rozwiąż nierówność wielomianową
Mateusz: Rozwiąż nierówność
125x3 − 8 > 0
(x2 + 1)2 − 4 ≥ 0
Nie za bardzo wiem jak się zabrać do wyznaczania pierwiastków. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
15 lis 22:07
Qulka: wzory skróconego mnożenia na a3−b3 a w drugim na a2−b2
15 lis 22:11
wmboczek: wzory skróconego
(5x)3−23
(..)2−22
15 lis 22:11
5-latek : do 1 nierownosci zastosuj wzor a3−b3
125x3= (5x)3
8=23
Do drugiej zastosuj wzor a2−b2= (a+b)(a−b)
15 lis 22:12
Mateusz: Pierwszy przykład już rozumiem ale czy drugi byłby ktoś w stanie rozpisać jak ma to wyglądać?
15 lis 22:18
5-latek : (x2+1)2−4≥0
(x2+1)2−22≥0 (widzisz już wzor skroconego mnożenia ?
(x2+1+2)(x2+1−2)≥0
(x2+3)(x2−1)≥0
(x2+3)(x+1)(x−1) ≥0 znowu wzor a2−b2 do x2−1
dalej Ty
15 lis 22:23
Mateusz: Nie rozłożyłem sobie później drugiego nawiasu i nie zgadzał mi się wynik, mój błąd.
Dzięki wielkie za pomoc!
15 lis 22:25