wykaż że funkcja
olla: Wykaż, że funkcja jest f(x)=x2−2x jest malejąca w przedziale (−∞,1)
x1−x2<0 f(x1)−f(x2)>0
wyszło mi:
f(x1)−f(x2)=−2(x1−x2)(x1+x2−0,5) czyli malejąca, trochę skrótowo, ale czy dobrze?
15 lis 21:40
wmboczek: źle
(x1−x2)(x1+x2−2)>0 w zakresie
łatwiej z własności paraboli
15 lis 21:49
olla: paraboli nie było, ale gdzie zrobiłam błąd ?
(x1−x2)(x1+x2)−2(x1−x2)=(x1−x2)[−2(x1−x2)] gdzie źle?
15 lis 21:54
olla: trzeba wyłączyć (x1−x2)[−2(x1+x2)+1] tak?
15 lis 22:07
olla: proszę o jakieś wskazówki gdzie mam błąd ?
15 lis 22:16
Qulka: (x1−x2)(x1+x2)−2(x1−x2)=(x1−x2)[(x1+x2)−2]
15 lis 22:19
Qulka: =(x1−x2)[(x1−1)+(x2−1)] pierwszy nawias ujemny z założenia drugi nawias jest sumą ujemnych (bo
taki zakres) więc też jest ujemny więc iloczyn (−)•(−) >0
15 lis 22:20
olla: dziękuję
15 lis 22:22