Sprawdzenie obliczeń prawdopodobieństwa
Saper:

Cześć, zrobiłem zadanie, ale nie jestem do końca przekonany czy jest dobrze, jak by ktoś mógł
to sprawdzić.
Polecenie:
W urnie jest pięc kul oznaczonych różnymi cyframi od 1 do 5.
Trzy razy losujemy jedną kulę i po zapisaniun kulę odkładamy.
Wiedząc, że pierwsza wylosowana kula jest cyfrą jednosći, druga cyfrą dziesiątek,
a trzecia cyfrą setek pewnej liczby, oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby:
a) Parzystej
b) Takiej w której cyfra dziesiątek jest mniejsza od cyfry setek.
Moje obliczenia:
|Ω|=5*5*5=125 Na każdej kuli jest po 5 możliwości
a) |A|=5*5*2=50 Cyfra setek i dziesiątek nie wpływa na parzystość, a jako jedności może być
{2,4} czyli 2 możliwości
P(A)=50/125=2/5
b) Tutaj narysowałem tabelkę i z niej wyszło mi, że jest 10 takich przypadków, że D<S, ale że
jeszcze
jest cyfra jedności to |B|=10*5=50 ⇒ P(B)=50/125=2/5