rownoległe proste
818: pomocy
Proszę mi podpowiedziec w jaki sposób wyznaczyc m tak by proste o równaniach
y=(2m−1)x i y=(5−m)x+7 były równoległe.. mysle ze to bedzie cyfra 2 ale jak to wyliczyc jakim
wzorem? <help>
12 gru 18:02
Bogdan:
Nie cyfra, tylko liczba.
proste y = a1x + b1 i y = a2x + b2 są równolegle ⇔ a1 = a2
12 gru 18:04
818: hahah dobra juz nie chce...

wystarczy to przyrównac..ja wczesniej bźle sobie wyliczyłam i
wysżły bzrudy sorki za zamieszanie
12 gru 18:05
818: czyli to jest 2m−1=5−m
12 gru 18:05