geometria
69: w równoległoboku o obwodzie 40 cm przekątne są dwusiecznymi kątów, a ich długości mają się do
siebie jak 3:4 . oblicz długość tych przekątnych
15 lis 20:51
janko:
15 lis 21:20
janko: w równoległoboku o obwodzie 40 cm przekątne są dwusiecznymi kątów, a ich długości mają się do
siebie jak 3:4 . oblicz długość tych przekątnych
15 lis 21:20
+-: Co to za równoległobok, w którym przekątne są dwusiecznymi kątów ? + Pitagoras =odpowiedź
15 lis 22:00
Eta:

2α+2β=180
o to α+β=90
o i L=4a=40 ⇒
a=10
takim równoległobokiem jest
romb o boku długości 10
to 9k
2+16k
2=100 i k>0 ⇒ k
2=4 to k=2
f=|AC|=8k=16 i e=|BD|=6k=12
15 lis 22:15
+-: Eta mam dla CIEBIE wiele szacunku, ale nie ubezwłasnowolniaj tych ludzi, każde chociaż w części
rozwiązane samodzielnie zadanie ...co ja będę się rozpisywał jestem przekonany,
że TY to wiesz lepiej niż ja.
POZDRAWIAM +−
16 lis 10:42