Parametr
piniondze: Dla jakich wartości parametru p równanie ma co najmniej trzy rozwiązania?
|x2−6x+8|+|x2−6x+5|=p
15 lis 20:48
piniondze: :c
15 lis 21:14
Qulka:

dla p∊<3;5>
15 lis 21:17
:): Jak nie wiesz jak, to zacznij od przypadków żeby opuścić wartość bezwględną
zauważ, że jak podstawisz x−3=y
to masz x2−6x=(x−3)2−9=y2−9
|y2−1|+|y2−4|=p
15 lis 21:17
piniondze: no i potem przedziały co nie?
I: x ∊ (−∞,−2)
y2−1+y2−4=p
2y2−5=p
y=√ p + 5 2
x−3 =√ p + 5 2
x=√ p + 5 2 +3
i co dalej?
15 lis 21:32
piniondze: w sumie metoda graficzna w tym przypadku jest o wiele szybsza xd
15 lis 21:36
piniondze: no ale nie zawsze da sie graficznie.
15 lis 21:36
:): żeby zrobić metodą graficzną trzeba wiedzieć jak wyglada wykres...

Tu zrobił to program, a ty i tak musisz przedziałami
15 lis 21:37
piniondze: to co mam zrobic dalej z tamtym wyrazeniem?
√p + 52<−2 i to rozwiązać?
15 lis 21:40
:): f(x)=|x
2−6x+8|+|x
2−x+5|
rozpatrz przypadki, zeby pozbyć się wartości bezwględnej..
w efekcie będziesz wiedział jak wygląda wykres f
i wtedy już jak Qulka. (tak to skąd masz wiedzieć jak narysować tą niebieską linie

)
15 lis 21:42
piniondze: no można sobie spróbować jakoś poskładać te wykresy, zrobić dwie tabele i dodawać po chłopsku
xd
15 lis 21:43
Qulka: i tak jak w tabelkach, tak w przedziałach.. nie mieszać do tego p
15 lis 21:45
Mila:
f(x)=|x2−6x+8|+|x2−6x+5| ładny jest wykres ,
więc rozpisałam wzór w przedziałach :
1) f(x)=2x2−12x+13 dla x∊(−∞,1>lub x∊<5,∞)
xw poza przedziałami (i dobrze )
2) f(x) =3 dla x∊(1,2>lub x∊<4,5)
3) f(x)=−2x2+12x−13 dla x∊(2,4) xw=3,yw=5
spróbuj dokończyć, gdy sobie to wszystko przeliczysz i narysujesz.
15 lis 21:47
PW: Warto zauważyć, że funkcje "między kreseczkami" różnią się o 3, jeżeli więc
x2 − 6x + 5 ≥ 0,
czyli gdy
x∊(−∞,1>∪<5,∞),
to również
x2 − 6x + 8 > 0
i wtedy równanie przyjmuje postać
(1) 2(x2 − 6x + 5) + 3 = p, x∊(−∞,1>∪<5,∞).
Jeżeli
x2 − 6x + 8 < 0.
czyli gdy
x∊(2, 4),
to również
x2 − 6x + 5 < 0
i wtedy równanie przyjmuje postać
(2) −2(x2 − 6x +5) − 3 = p, x∊(2, 4).
Na pozostałej części osi, to znaczy na zbiorze (1, 2>∪<4, 5) rozważane funkcje kwadratowe mają
różne znaki i równanie przyjmuje postać
x2−6x+8 − x2+6x −5 = p, x∊(1, 2>∪<4, 5)
(3) 3 = p, x∊(1, 2>∪<4, 5).
Zadane równanie jest więc alternatywą trzech równań na trzech podzbiorach osi: (1) lub (2) lub
(3).
Każde z tych równań może mieć swoje rozwiązania w zależności od parametru p. Naszym zadaniem
jest tak dobrać p, aby w sumie były co najmniej 3 rozwiązania.
Warto to wszystko rysować (lewe strony równań są pewnymi funkcjami zmiennej x, w szczególności
lewa strona (3) jest funkcją stałą zmiennej x).
Wykonanie dobrego rysunku wszystkich trzech funkcji w jednym układzie współrzędnych pozwoli
zobaczyć odpowiedź, gdy przetniemy wykresy prostą y = p.
15 lis 21:51
Eta:
15 lis 21:53
PW: Grzebałem się, ale chyba to co napisałem jest opisem do rysunku
Qulki
15 lis 21:55
piniondze: OOOO! DZIĘKI WIELKIE
15 lis 21:56
piniondze: No tak wychodzi, ale przynajmniej teraz wiem jak się wgl do takiego czegoś zabrać.
15 lis 21:57