matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
argumenty funcji
ucz.:
x
3
−81x
wyznacz wszystkie miejsca zerowe funkcji a ) f(x) =
b) f(x) =
x
2
+9x
x
3
−16x
x−4
15 lis 20:46
Janek191:
x ≠ 0 i x ≠ − 9
x
3
− 81 x
x*( x
2
−9
2
)
a) f(x) =
=
=
x
2
+ 9 x
x*( x + 9)
x*( x − 9)*(x + 9)
=
= x − 9 = 0 ⇔ x = 9
x *( x + 9)
15 lis 22:02