rachunek prawdopodobieństwa
ewella: 1. Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5, losujemy kolejno 2 razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania liczby których iloczyn jest
podzielny przez 2.
15 lis 20:34
sushi_gg6397228:
policz moc omega, potem wypisz zdarzenia zbioru A
15 lis 20:36
ewella: Ω|=5*4=20
A= (1,2)(2,2)(2,3)(2,4)(2,5)(2,1)(3,2)(4,2)(5,2)
Czy to jest dobrze?
15 lis 20:36
sushi_gg6397228:
skad (2;2) ?
15 lis 20:44
ewella: aa bez zwracania, tak?
15 lis 20:46
ewella: jeszcze mam pytanie do tego:
1. Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5...30) losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo że
wylosujemy liczbę podzielną przez 3 lub przez 5.
Ω= 30
podzielne prze 3= 3,6,9,12,15,18,21,24,27,30 = 10
podzielne [rzez 5= 5,10,15,20,25,30 = 6
Czyli (10+6) − 4 = 12
czyli P(A)= 1230
15 lis 20:52
sushi_gg6397228:
3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,5,10,20,25 wiec ....
15 lis 20:57
sushi_gg6397228:
do zadania 1 (1,4) to gdzie sobie poszło ?
15 lis 20:59
ewella: | 10 | |
| Dzięki wielkie!  |
| 30 | |
15 lis 21:00
sushi_gg6397228:
licz dokładnie
od nowa zad1)
15 lis 21:03
ewella: * 1430
15 lis 21:03
ewella: a w pierwszym bedzie : Ω|=5*4=20
A= (1,2)(1,4)(2,3)(2,4)(2,5)(2,1)(3,2)(4,1)(4,2)(5,2)
15 lis 21:06
sushi_gg6397228:
a nie mozesz wypisac tego po kolei
1,2 1,4 2,1 2,3 2,4 2,5 3,2 3,4 4,1 4,2 4,3 4,5 5,2 5,4
15 lis 21:10
ewella: racja
15 lis 21:13